De boerderij - Eemstuin
De Eemstuin is een biologisch-dynamische boerderij. Op 1,2 hectare zavelgrond telen we 60 soorten groenten op natuurlijke wijze.
boerderij, Eemstuin, Jouke, Liz, biodynamisch, biologisch-dynamisch, landbouw
15503
page-template-default,page,page-id-15503,page-parent,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-16.7,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

De boerderij

De Eemstuin is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Op 1,2 hectare zavelgrond – een grondsoort van zand en klei – telen we groente op natuurlijke wijze. Hiervan groeit 2.500 m2 in de koude kas. We werken met meer dan 60 zaadvaste rassen. Dat zijn levenskrachtige gewassen met smaakvolle groenten.

Biologisch-dynamisch telen: wat is dat?

Biologische-dynamische landbouw is een duurzame vorm van landbouw waarbij geen gif of kunstmest gebruikt wordt. Als tuinder maak je voortdurend keuzes die een impact hebben op de bodem, de planten, het vee en de mensen om ons heen. Zo ploegen we hier bijvoorbeeld maar eens in de zes jaar. Daardoor blijft de bodem zo goed mogelijk in takt. Oh, en het bijenvolk – harde werkers! – zorgt voor de bevruchting. De Eemstuin is een bedrijf met een eigen identiteit, die mens en aarde gezond houdt.

Eet volgens het seizoen

Het hele jaar door telen we een heleboel verschillende groenten. We gaan met de seizoenen mee. Van boerenkool tot rettich, van mosterdblaadjes tot ijskruid en van postelein tot allerlei soorten bonen.

Onze superspecials: verras-me-sla, heftige winterblaadjes en sla om te grillen

Op de Eemstuin zijn een aantal speciale producten ontwikkeld. Zoals de wekelijks veranderende verras-me-sla: een mix van blaadjes die je nog nooit geproefd hebt, met knapperige sla, kruiden en bloemen. Of probeer eens de bladkoolmix: een mix van allerlei kleuren bladkool, die je heerlijk kunt grillen of roosteren. Ook hebben wij in de winter een heel scala aan heftige winterblaadjes. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van Ho-Mi-Z, Am Soi, Green Wave, Mizuna of Lepelblad? Deze zijn allemaal bij onze kraam te proeven elke vrijdag op de Vismarkt in Groningen.

In de koude kas

In de koude kas hebben wij al vroeg in het voorjaar zomergroente, zoals courgette, prei en knapperige sla. In het najaar oogsten we bonen, paprika’s en een heleboel scherpsmakende blaadjes.

Op het land

Buiten werken we met een vruchtwisseling van twee op zes, dat betekent: zes vruchtvakken waarvan er altijd twee rust hebben. Het is een roterend systeem dat elk jaar een vak opschuift.

Spiritueel telen

Op de Eemstuin heerst een rustige, mystieke sfeer. Het is een veilige omgeving waar we nauw samenwerken met het weer en de natuur. We maken gebruik van de zaaikalender van Guurtje Kieft en kiezen ons ‘juiste’ moment door te kijken naar de maan en de sterren. Als de maan bijvoorbeeld in boogschutter staat, is het een vruchtdag en zijn wij met gewassen bezig als: courgette, bonen, mais of tomaten.

Pompoen-icon

In restaurants

Onze groenten proef je bij verschillende restaurants in Groningen en Ommeland. Op dit moment leveren we aan Wadapartja, Uit de Buurt, Restaurant de Haan, De Betere Tijden, Piloersemaborg en OMNI – all around food. Ben jij op zoek naar lokale gezonde groente voor in jouw restaurant? Wij staan te popelen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. We telen ook op verzoek en staan open om samen te kijken naar originele producten.

Kom je bij ons werken? 

De Eemstuin is verbindend en er wordt gewerkt met aandacht. Iedereen die hier werkt draagt zijn of haar steentje bij aan de Eemstuin en andersom. Daar zijn we erg dankbaar voor. We werken hier met vrijwilligers, we bieden zorg en zijn ook een leerbedrijf.

 

Wil jij graag met je handen in de aarde en vind je het leuk om mee te helpen als vrijwilliger? Of wil je een kijkje in de keuken nemen en ervaring opdoen in de biologisch dynamische landbouw als stagiair? Stuur ons even een berichtje! Er is hier geen betaalde stageplek maar wel een bedje waar je zo nu en dan een nacht kunt slapen.

Artist in Residence

Binnenkort is het mogelijk om als kunstenaar, filmmaker, schrijver, creatieveling hier je residence te nemen. Je werkt dan dagelijks een paar uur mee op het bedrijf en kunt in ruil daarvoor je laten inspireren door de planten, rust, natuur en dynamiek om je heen. Stuur gerust een berichtje voor de mogelijkheden.