Het Honk - Eemstuin
De Eemstuin is een biologisch-dynamische tuinderij. In het noorden van Groningen kweken wij groente met smaak op natuurlijke wijze.
Eemstuin, biologisch-dynamisch, groente, boerderij, eemstuin, biodynamisch, groningen
98150
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-98150,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-16.7,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Het Honk

Democratische leergemeenschap Het Honk

Vanaf 2 september 2024 is Het Honk bij ons op de Eemstuin,
op maandag, woensdag en vrijdag.

De kinderen van de aarde verzamelen zich. Leergemeenschap Het Honk heeft als doel en veilige en vrije leer- en leefomgeving te zijn voor jonge mensen. Dit verwezenlijken wij door een sociaal educatief cultureel ontwikkelingscentrum te zijn. Wij werken uit vertrouwen, vrijheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Wij nemen ontwikkelingsgericht onderwijs als uitgangspunt neemt, holisme als levensbeschouwing ervaart en dragen universele kennis uit die de universele rechten van de mens waarborgt.

Wij gebruiken liever het woord leergemeenschap dan onderwijs. Onderwijs is het overbrengen van kennis en vaardigheden met door de overheid vastgestelde doelen, begeleid door leraren en docenten die daar voor zijn opgeleid. Bij Het Honk ontvangen we geen geld van de overheid, in tegenstelling tot reguliere scholen. Dit is een bewuste keuze, omdat bekostiging met zich meebrengt dat we onze leergemeenschap als een reguliere scholen moeten gaan inrichten waardoor wij onze eigenheid niet meer kunnen leven. Deze eigenheid, terug naar onze oorsprong, zijn wie je bent, samen leven en samen leren vinden wij juist zo belangrijk.

De kinderen mogen leren vanuit hun intrinsieke motivatie, begeleidt door een coach en/of docent. Van spelen en ondernemen leren kinderen enorm veel. Als een kind weet wat het wil, gaat het zelfverzekerd aan de slag, is het leerproces krachtiger en gaat kennisoverdracht veel sneller. Leerlingen bij Het Honk beslissen, mbv hun coach / docent, zelf wat ze willen leren en hoe dat eruit ziet. Dit geven we vorm in een weekplan.

Wij zijn een goedgekeurde leergemeenschap voor kinderen van 4 – 14 jaar. Dit houdt in dat Het Honk voldoet aan de nu geldende leerplichtwet.

Visie & Missie

Onze visie is een samenleving in balans waarin een ieder en dus ieder-een in harmonie met zijn/ haar leer- en leefomgeving een volwaardig mens is.

Onze missie is het levenspad, een kind van de aarde zijn.  Het ervaren van:

 

  • levenskracht
  • levenslust
  • levensvreugde
  • zingeving
  • zijnsbeleving

 

Ieder mens heeft een uniek kingetal op basis van je geboorte. Kin is je familie, je tribe, je ontwikkelingslijn, je ware oerkracht, je ware aard van zijn. Dit uniek kingetal is een leidraad. Wij doorlopen hiermee ons hele leven de 13 fasen van ontwikkeling. Deze wijsheid komt van de Maya ‘s en deze kennis is doorgegeven om als basis te dienen voor Het Honk.

 

Het Honk – je huis – je thuis – je leergemeenschap – je deelgemeenschap – jij en de wereld

In Lak’ech Ala K’in. Ik ben Jij en Jij bent mij.

Besluitvorming

Als democratische leergemeenschap nemen wij gedragen besluiten op basis van de gelijkwaardigheid en respect, gericht op de zelfsturing van de leerlingen. Iedereen heeft een stem en mag meedenken, meevoelen en meebeslissen. Daardoor ontwikkelt iedereen, jong en oud, een eigen verantwoordelijkheid en ontdek je dat elke beslissing consequenties heeft.

 

Door verantwoordelijkheid te leren nemen ontstaat vrijheid en dat zorgt ervoor dat je meer in contact komt met je creativiteit, passies en talenten. Door de activiteiten die de leerlingen, studenten zoals wij ze noemen, ondernemen ontwikkelen ze kennis en een zienswijze die belangrijk voor hen is. Wij maken gebruik van een sociocratische kringenstructuur waardoor we met elkaar kunnen verbinden, naar elkaar luisteren en onszelf leren uitdrukken.

Praktische vormgeving

Vanaf 2 september 2024 zijn wij 3 dagen per week op de Eemstuin in Uithuizermeeden.

Maandag, woensdag en vrijdag.

De inloop is vanaf 8.00 uur. De gezamenlijke kring begint om 8.30 uur.

Ieder kind leeft zijn/ haar eigen weekplan.

We sluiten af om 14.00 uur.

Informatie en contact

Voor waardering/ kosten en meer informatie verwijzen we je naar onze website.

Voel je dat er iets in beweging komt in je. Neem je tijd / ruimte en weet je welkom. Je kan ons bereiken via:

telefoon: 06- 38500428

Aho!

Inza en Irma

Pieter en Niels

waarborgers leergemeenschap Het Honk