In de krant: Dagblad van het Noorden - Eemstuin
De Eemstuin is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in Groningen. Op 1,2 hectare zavelgrond telen we groente op natuurlijke wijze.
biologisch-dynamisch, eemstuin, biodynamisch, boerderij, Groningen, biologisch, landbouwbedrijf
15452
post-template-default,single,single-post,postid-15452,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

In de krant: Dagblad van het Noorden

In de krant: Dagblad van het Noorden

Wij stonden in het Dagblad van het Noorden! Journalist Marijke Brouwer en fotograaf Jan Zeeman kwamen bij ons langs. Dit is wat ze over ons schreven.


Kunstenaars verruilen stad voor boerenleven

Liz Wijma en Jouke Anema uit Groningen nemen – met een beetje geluk – De Eemstuin in Uithuizermeeden over. “Biologisch-dynamische landbouw heeft de toekomst.”

Noem haar gerust een romanticus, want het is romantisch om samen met je geliefde te verkassen naar een weggetje buiten Uithuizermeeden om daar een biologisch-dynamische kwekerij over te nemen. Liz Wijma (29) lacht. Het is niet alleen een romantisch idee, het is bijna realiteit.

Samen met haar vriend Jouke Anema (30) werkt ze zich een slag in de rondte: de huidige eigenaren van kwekerij De Eemstuin maken hen momenteel wegwijs in het reilen en zeilen van het bedrijf, Liz is bezig met de laatste loodjes van de opleiding biologische landbouw en onderwijl sprokkelen zij en Jouke het geld bij elkaar om De Eemstuin over te nemen. Wat niet meevalt.

De bank financiert een deel, ze hebben zelf gespaard en via crowd- funding (zie: eemstuingaat- door.wordpress.com) hopen ze de laatste middelen binnen te henge- len. ,,Het is heel spannend of het lukt, tegelijkertijd heb ik er alle vertrouwen in’’, zegt Liz. Ze staat in warme kleren op de vrijdagmarkt in Groningen, waar De Eemstuin ge- wassen van eigen bodem verkoopt. Een dag eerder vers geoogst door haar en Jouke.

De twee leerden elkaar kennen op Academie Minerva in Groningen die hij afrondde als kunstschilder, zij als docent beeldende vakken. Elf jaar zijn ze samen intussen. In die elf jaar ontdekte Liz meer en meer dat de natuur, de tuin en gezond eten haar lagen. ,,Dat begon op Minerva waar ik de natuur begon te fotograferen. Ik maakte zodoende kennis met wildplukken, leerde brandnetelsoep maken, pesto van fluitenkruid, ik ging daarmee experimenteren.’’ Met een nichtje kampeerde ze weleens drie dagen in de bossen van Drenthe of in de duinen van de Noord-Hollandse kust – zonder proviand. ,,We aten wat we tegenkwamen. Gewokte brandnetels, weegbree, alles.’’ Ze volgde er cursussen over, begon met Jouke een moestuin. Ze begonnen beiden aan de opleiding biologische landbouw in Dronten.

Ondertussen moest er wel geld verdiend worden. Ze vond een baan als docent in Amersfoort, zij en Jouke verlieten Groningen en gingen wonen bij een boer in Bunschoten. Daar op het erf begonnen ze een groentetuin, die zoveel opleverde dat ze ‘de aanschuiftafel’ oprichtten. Ze kookten voor wie maar wilde met ingrediënten uit de tuin. ,,Dat liep als een trein.’’

Op een dag keken Jouke en Liz elkaar aan. ,,We hebben besloten onze banen op te zeggen, onze spullen te verkopen en een jaar op reis te gaan om te ontdekken of we écht boer wilden worden.’’ Na ruim acht maanden keerden ze terug, ze streken neer in Groningen, ze wilden het. Echt. Liz rondde haar opleiding in Dronten af en ging stage lopen bij De Eemstuin, 23 jaar geleden opgezet door Isabel Duinisveld. Liz vernam bij toeval dat haar ‘baas’ het tuinbouwbedrijf bij de opleiding in Dronten ging runnen. En rook een kans.

Ze meent dat biologisch-dynamische landbouw de toekomst heeft. Ze houdt van hard werken in de buitenlucht en mooie groentes kweken, ze wil het aantal marktdagen uit- breiden. Of ze het kunstenaarschap zal missen? Ze denkt van niet. ,,Kunstenaars en boeren delen de vrijheid en de creativiteit.’’

eemstuin

Geen reactie's

Geef een reactie